GAMS default executable not found Topic is solved

questions about GAMS' tools
Post Reply
pecenak21
User
User
Posts: 20
Joined: 2 years ago

GAMS default executable not found

Post by pecenak21 » 1 year ago

Hi all,

We just upgraded to v31.1 from 25.1. Everything seemed to work out well, except when I go to run the IDE, I get the message shown in the picture below. I read the related release log note: "The gams.exe and gamskeep.exe programs on 64-bit Windows are now native 64-bit executables. Because of some technical requirements related to the Interrupt functionality, the IDE invokes GAMS via the new 32-bit program gams32.exe."

Does this mean that on versions newer than 29, we can't stop model runs in the IDE? If so, can you please suggest a workaround. The ability to stop is critical for debugging the models we are working with.
image.png

User avatar
Renger
Posts: 639
Joined: 5 years ago

Re: GAMS default executable not found

Post by Renger » 1 year ago

Hi
This might be caused by Windows Defender who puts gams32.exe into quarantine (which happened on my Windows computer. I reported it as false positive two weeks ago).
You have to go to the quarantine and tell Defender that this is not a threat.
Cheers
Renger
____________________________________
Enjoy modeling even more: Read my blog on modeling at The lazy economist

pecenak21
User
User
Posts: 20
Joined: 2 years ago

Re: GAMS default executable not found

Post by pecenak21 » 1 year ago

Thanks for the fast response Renger, however this does not seem to be the case. I checked windows defender, and it is empty. Upon digging deeper, I see that the gams32.exe file isn't present in my distribution. Note I downloaded this directly from this link: https://www.gams.com/download/

Any thoughrs?
image.png

User avatar
Renger
Posts: 639
Joined: 5 years ago

Re: GAMS default executable not found

Post by Renger » 1 year ago

Hi
As you seem to have Windows Defender (WD), I am almost 100% sure, that this is the problem. Reinstall GAMS but do not run GAMS afterward. Go to the settings of Windows Defender and exclude either the folder or the file from the scan. Start GAMS and closely check your Windows Defender icon/message.
Cheers
Renger
____________________________________
Enjoy modeling even more: Read my blog on modeling at The lazy economist

pecenak21
User
User
Posts: 20
Joined: 2 years ago

Re: GAMS default executable not found

Post by pecenak21 » 1 year ago

Yes, you were 100%. My apologies for doubting you :).

For future users, this is the warning that windows defender gives in reference to the gams32.exe file that is quarantined.
image.png

User avatar
Renger
Posts: 639
Joined: 5 years ago

Re: GAMS default executable not found

Post by Renger » 1 year ago

No problem. Good you can now work with GAMS again.
Cheers
Renger
____________________________________
Enjoy modeling even more: Read my blog on modeling at The lazy economist

Diego.Meso
User
User
Posts: 2
Joined: 1 year ago

Re: GAMS default executable not found

Post by Diego.Meso » 1 year ago

Renger wrote:
1 year ago
No problem. Good you can now work with GAMS again.
Cheers
Renger
Dear Renger, thank you very much for your replies; I might be facing the same issue as pecenak21.

I recently downloaded GAMS 31.1.1 and keep getting trojan warnings from Windows Defender.

Threats detected:
1) Trojan:Win32/Wacatac.D!ml in C:\GAMS\win64\31.1\gams32.exe

2) Trojan:Win32/Occamy.C3D in C:\GAMS\win64\30.1\gams32.exe

Do you think them false positives?

Thanks for the kind help.

User avatar
Renger
Posts: 639
Joined: 5 years ago

Re: GAMS default executable not found

Post by Renger » 1 year ago

Yes, 100% false positives.
CHeers
Renger
____________________________________
Enjoy modeling even more: Read my blog on modeling at The lazy economist

Diego.Meso
User
User
Posts: 2
Joined: 1 year ago

Re: GAMS default executable not found

Post by Diego.Meso » 1 year ago

Renger wrote:
1 year ago
Yes, 100% false positives.
CHeers
Renger
Good to know!

Thanks a lot for your response, this issue had obstructed my research during the last days.

I understood that you had already informed Microsoft about the issue, am I right? If not, I can take care of it.

User avatar
Renger
Posts: 639
Joined: 5 years ago

Re: GAMS default executable not found

Post by Renger » 1 year ago

I did
Cheers
Renger
____________________________________
Enjoy modeling even more: Read my blog on modeling at The lazy economist

Post Reply